Yalın imalat öğretilerine uygun olarak tasarlanan yalın montaj hatlarını sahada kurmadan önce test etmek için geleneksel yöntem karton kutudan prototip üretmektir. Ancak Endüstri 4.0 teknolojilerinin giderek endüstrinin içine yerleşmesiyle birlikte Sanal gerçeklik (VR) sayesinde prototip çalışmaları sanal ortamda yapılabilir hale gelmiştir.
Dijitalis, sahip olduğu yalın imalat ve üretim mühendisliği tecrübeleri ve teknolojiyi birleştirerek doğrudan kaizen iyileştirme faaliyetlerini yürüten üretim ve montaj uzmanlarını hedefleyen Layout3D adlı bir sanal gerçeklik yazılımını sunmaktadır.
Layout3D, kullanıcılara sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak girebilecekleri sanal bir gemba yürüyüşü sunuyor. Bu sanal gemba çalışmasının güzelliği henüz gerçek sahada yer almayan ve düşünce aşamasında olan tüm kaizen fikirlerinin sanki çalışıyormuş gibi hat yanından izlenebilmesidir. Kullanıcıların sanal dünyada raflar, masalar ve çalışma tezgâhları gibi nesneleri kendilerinin oluşturmasına olanak tanıyan sanal gerçeklik için bir layout planlama aracı sunuyoruz.
Layout3D ayrıca CAD programlarından tasarım dosyalarını alır ve hat tasarımlarını en ince detayına kadar görselleştirmeyi mümkün kılar.
Karton Kutudan Prototip Yapma Yerine Sanal Gemba Walk
Layout3D yazılımının kullanımı sezgiseldir. Tanıştığımız üretim mühendislerinin çoğu gündelik hayatında bir CAD yazılımıyla çalışmıyor. Öncelikle ve en önemlisi, onlara kolayca 3D modelleri oluşturma ve üç boyutlu bir yerleşim planında iş akışlarını deneme seçeneği sunmaktır. Layout3D’de içe aktarılan CAD modelleri kurulan sanal gemba’yı görsel olarak zenginleştirir. Bu, planlanan bir montaj hattını gerçek ölçeğinde analiz etmeyi mümkün kılar. Üretim mühendisliği açısından bu hem montaj hattının tasarımı hem de montajı yapılacak ürünün operasyon sırasına karar vermek için idealdir.
Sanal Prototip Kullanımının Faydaları
Yalın üretim ekipleri geleneksel olarak karton kutudan hat prototipleri kurmakta ve ergonomik açıdan çeşitli tasarım seçeneklerinin pratik testi için karton modelleri kullandığı bilinmektedir. Bununla birlikte, geleneksel karton kutu prototipinin dezavantajları, modeller 1: 1 formatta olduğundan ve daha sonra değiştirilemeyeceğinden, prototipi oluşturma çabasının aldığı süre ve işgal ettiği zemin alanıdır.
Sanal ortamda tasarım söz konusu olduğunda Layout3D teknolojisi açıkça üstündür ve endüstride mükemmel bir sanal gerçeklik örneğidir. Tüm bir üretim alanının 3D modeli içerisinde uygun hareketleri yapmak için gerçek dünyada sadece 4 metrekare gerektirir. Karton kutular yerine kullanılan üç boyutlu modeller, acemiler için bile sanal gerçeklik ortamında kurulum yapmayı ve kullanımı kolaylaştırır.