Ürünlerin 3D tasarım dosyaları artık sadece tasarım ve arge departmanları tarafından kullanılmıyor. Evet, tasarım ve arge mühendisleri CAD yazılımlarını kullanarak 3D tasarım modellerini tasarlıyor ancak günümüzde bir şirketin sahip olduğu üç boyutlu çizimler birçok departman tarafından kullanılabilir.
Satınalma çalışanları tedarikçiler ile görüşürken satın alacakları parçanın neye benzediğini görmek isteyebilir. Tedarikçinin üreteceği parça üzerinden hacim, ağırlık ve ölçü değerlerini kendileri ölçerek kullanılan malzemeye göre bir maliyet analizi yapabilir.
Satış ve pazarlama ekipleri, müşterilere ürünlerin teknik özelliklerini ve ürünün çalışma şeklini 3D tasarım üzerinden anlatabilir. Eğer yedek parça satışı yapılıyorsa ürün ağacını patlatıp, gerekli parçaları izole ederek doğru sipariş aldıklarından emin olurlar.
Lojistik bölümü, sevkedilecek ürünler için doğru paketleme, paletleme ve kamyonlama yapmak için ürünlerin ölçü ve hacimlerini 3D tasarım üzerinden kendileri ölçebilirler.
Üretim bölümü, tasarlanan yeni ürünü nasıl üreteceklerine karar vermek isterler. Mevcut kalıp ve fikstürler yeni ürüne uygun mu görmenin en iyi yolu her iki modeli de bir 3D görselleştirmeyazılımında açıp kontrol etmektir.
Tüm bu ihtiyaçları üst üste koyduğunuzda şirketinizdeki her çalışan için 3D tasarım programları (Catia veya NX veya SolidWorks) lisansı almanın çok büyük bir maliyet olduğunu görürsünüz.
Bunun yerine piyasada bulunan bağımsız 3D görselleştirme yazılımları çok daha ekonomik bir çözüm olacaktır.
Peki bu durumda sizin için en uygun 3D görselleştirme yazılımına nasıl karar vermelisiniz?
Bu yazımızda en uygun 3D görselleştirme yazılımını seçmek için ipuçlarını paylaşıyoruz. 3D CADdosyalarını açan ve görselleştirme yapan bir yazılımdan aşağıdakileri beklemelisiniz.
- Doğal formatındaki 3D ve 2D bilgisayar destekli tasarım (CAD) dosyalarını çevirmeden açabilmelisiniz. Bunların arasında Catia, NX, Creo, Inventor, SolidWorks, SolidEdge gibi ana formatlar ve STEP, JT, 3D PDF gibi nötr CAD formatları mutlaka bulunmalıdır.
- Doğal format ve nötr formattaki üç boyutlu çizimler çok hızlı açılabilmelidir. Bu sürenin birkaç GB’lık montaj dosyasında bile saniyeler mertebesinde olmasına dikkat etmelisiniz.
- Açılan 3D CAD modeli üzerinde zoom yakınlaştırma, döndürme, gizleme, ölçü alma, kesit alma, versiyonlar arası karşılaştırma, renk değiştirme, opaklık ayarı, objeleri hareket ettirme, montaj patlatma gibi analiz fonksiyonları bulunmalıdır.
- Kompleks bir montaj dosyası açtığınızda istediğiniz komponentleri bulmak için obje ismine, obje çeşidine, renge, açıklamasına, ürün üretim bilgileri (PMI) içeriğine, özellik adına ve değerine göre arama ve filtreleme yapabilirsiniz.
- Objeleri gruplamak için seçim dikdörtgeni, seçim kutusu / küre ya da doğrusal mesafe ve renk ile seçim yapabilmelisiniz.
- MBD, PMI, PMI görüntüleme ve PMI açıklamaları desteklenebilmelidir.
- CAD programları ile tasarlanmış model dosyalarını işleyerek çalışmanızı başka formatlarda kaydedebilmelisiniz.
- 3D görselleştirme programı, masaüstünde, laptoplarda, tablet-bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda kullanılabilmelidir.
- 3D görselleştirme programı herhangi bir PLM sistemine entegre edilerek ya da tek başına kullanılabilmelidir.
- 3D görselleştirme programı çakılı lisans seçeneği ile tek bir bilgisayarda veya kayar lisans seçeneği ile çok sayıda bilgisayarda çalışabilmelidir. İki lisans türü de dünyanın her yerinde 7/24 kullanılabilir olmalıdır.